20130801

Jom KAHFI!

Assalamualaikum

Salam Ramadhan.

menghitung hari
meninggalkan atau ditinggalkan?
jumaat terakhir kita bersama Ramadhan
berjumpa tak lagi aku,kau,
di jumaat yang akan datang
merasai bulan ramadhan ini.
ALLAH...


jom kahfi!
Ramadhan kareem.
rugi lar kita jika bulan ramadhan menutup tirai
 keampunan masih tidak perolehi ( remember myself)
manfaat masa...
mengutamakan apa yang perlu diutamakan.

24 RAMADHAN 1434 H

20130520

study week

Assalamualaikum.

minggu study week ni rasa stress memanjang.esok je aku ada 2 quiz yang menunggu.


aku akan semangat study bila aku teringat zaman-zaman aku dapat result exam besar (upsr,pmr,pmr)

bila dah time degree ni semuanya berbeza. 
cara belajar,aktivitinya semuanya bergantung ada kita.

walau sejauh mana pun kita berada sekarang (untuk student macam aku)
kita ingat time keluarga kita hantar kita masa mula-mula daftar masuk universiti
ibubapa kita gembira,bangga
masuk universiti ni bukan sekadar masuk je dah ok
tapi biar lar kita keluar menjadi mahasiswa yang dapat membanggakan bukan sekadar 
untuk keluarga,masyarakat,negara dan yang paling penting untuk ISLAM.

harapan besar pada kita,jangan ambil ringan je.

Doakan aku berjaya didunia dan akhirat.
thank kawan-kawan.



20130509

telah tiba....

Assalamualaikum
Apa kabo  iman saudara-saudari??
InsyaALLAH malam ini  bermulalah bulan Rejab,ia juga bererti lagi 2 bulan  lagi bertemu dengan bulan Ramadhan jika diizinkannya.


Malam ini juga Imam Syafie senaraikan salah satu malam pintu langit terbuka (doa mustajab insyaAllah).
Jom kita berdoa sebanyak-banyaknya untuk diri kita, keluarga, masyarakat, negara dan ummat Islam. Jangan dilupa saudara kita di Palestin, Syria, Iraq, Myanmar, Bangladesh, Filipina, Selatan Thailand dan seluruh dunia.  (pesanan Ustaz Syed Abdul Kadir Aljoofre) 



Perkara yang sudah berlalu,dibiarkan berlalu
Apa yang penting ambik iktibar daripada peristiwa tersebut
Bina nilai mahmudah dalam diri setiap individu
Agar akhlak kita menjadi tarikan kepada not yet muslim 
Jatuh cinta pada Islam,In sya ALLAH.
Moga Allah memberi hidayah kepada kita semua. 



20130507

pengakuan yang tidak dapat disangkal!!

Assalamualaikum

Ada sebuah cerita yang ingin aku kongsikan (tak ingat ustaz mana yang cerita).
Ada seorang insan yang berada di luar negara (not sure dari mana)
Jatuh hati dengan islam melalui environment islam ketika dia berada di tempat tersebut.
Islam indah,
adil,
tidak membebankan umatnya,
setiap yang diajarkan mempunyai hikmah untuk umat .....
Tiba suatu hari,beliau  datang ke sebuah negara
Beliau datang melihat dan memerhati rakyatnya
Apa yang mampu beliau katakan...
Alhamdulillah,saya jatuh cinta pada islam sebelum saya melihat pada umatnya.


apa yang mampu aku katakan. jangan melihat pada kekurangan pada umat islam itu sendiri tapi lihatlah pada ajaran agama islam itu sendiri.

Ya Allah,jangan engkau goyangkan hati kami setelah engkau memberi hidayah,
Tetapkan hati ini dijalan yang engkau redhai.

20130505

trip langkawi dengan kawan-kawan

Assalamualaikum

Akhirnya semalam tepat pulul 9.10 aku selamat sampai di Dpp (hostel di universiti tercinta).
Aku dengan kawan-kawan akhirnya dapat menjejaki di pulau langkawi. orang lain duk sibuk balik kampung pergi mengundi aku pulak sibuk bercuti. ye lar orang bawah umur macam mana nak pergi mengundi.

Hari pertama
Ambik feri dari kuala perlis. dekat dengan universiti lebih kurang 1 jam  (dah lama tinggalkan manual so slow sikit bawak) nak sampai sana. Harga tiket RM 18 dewasa. Pejalanan dari jeti kuala perlis ke langkawi dalam 1 jam. cantik sangat pemandangan laut.hijau biru.Ya Allah.


Sampi disana terus menyewa kereta dan mencari homestay yang telah di booking dua minggu lalu (bukan cuti sekolah boleh lah booking last minute).hujan lebat sangat. Sampi di homestay kakak tu beri kami kunci bilik. Memandangkan kami yang pergi tu tak ada GPS, (jangan ikut macam kami) kakak kepada isteri tuan punya homestay bagi kami payung (pinjam je) berserta peta (free of charge dapat).  setiap perhentian terpaksa ringan mulut bertanya arah ( nak confirmkan lagi jalan yang kami pilih).

(D'padi homestay + gen2)

Tempat (1)
 Rancangnya terpaksa ditukar Selesai solat zuhur, kami terus pergi underwater world. Tiket dalam RM 28. Banyak sangat kehidupan laut. Kira underwater world adalah dalam list tempat yang wajib kami lawat.

sambil cari kedai makan snap kejap

salah satu kehidupan laut... (bukan satu tapi tiga dan ......sterusnya)

Tempat (2)
Pantai cenang. Belakang tempat underwater world je.sebelah bangunan  underwater tu ada jalan kecik ke pantai..kene turun tangga jumpa lar pantai yang cantik . Seronok sangat.Pantai cantik dan  bersih. mandi-manda pun okay.tapi kami cuma main-main pasir posing sikit (ambik gambar). tu yang sampi tulis "rindu johor kelantan" orang dapat cuti balik kampung tapi pergi bercuti dengan kawan.


Asalnya nak tulis johor untuk aku dengan afwa. Tapi disebabkan ada 3 orang kawan aku (ara,dayah,najdah) asal dari kelantan so tulis lar juga (nak adil).

Tempat 3 & 4 (2 in 1)
Cable car.Awal-awal pagi sabtu kami dah bertolak.sebab takut hujan macam semalam. Sampi sana dalam pukul 9 pagi. Disebabkan   tak bukak lagi. kami jalan-jalan sekitar situ. ada oriental village. Unik sangat bangunan kat situ.Macam stail english moden (tapi entah lar aku bukan tahu sangat jenis-jenis design ni

Tempat (5) 
Telaga tujuh. cuma bayar parking je RM 2.Tak jauh pun dari cable car.just straight je.dari cable car pun nampak pemandangan air terjun. penat sikit nak naik tangga (biasalah air terjun kan) nak tengok air terjun kene lah exercise sikit. Aku paling suka tengok air terjun. Kawasan sejuk,nyaman, segar je bila kita kat environment yang macam tu.
cable car + oriental village + telaga tujuh

Tempat (6)
Seterusnya tempat yang wajib orang lawati kat langkawi (makam mahsuri). Tempat bersejarah bagi penduduk pulau langkawi. 

Tempat (7)
Dan yang terakhir adalah kompleks haji ismail. Dunia coklat bagi Malaysia.Murah sangat kalau nak dibandingkan dengan tempat-tempat lain lebih baik pergi hari terakhir sebab kompleks dekat gan jeti. lepas tu nak mengelak dari cair dari dek panas matahari.

Jangan terkejut.dua troli tu bukan untuk aku sorang tapi kami berlima.

Sampi dijeti  dalam pukul 5.15 petang. terus pergi  beli tiket.dapatlah tiket pukul 6 ptg.
Kami sampai di jeti perlis dalam pukul 7.10 ptg . solat dulu di masjid yang dekat gan jeti. cantik pemandangan dia.


on the way nak balik u teringat pulak assigment yang masih belum diselesaikan. so,kene lah tunaikan tanggungjawab kami.

20130502

partner life!!

Salam to all reader


For all single in the world
I know what you feeling now
Still to find matching partner
But how to find...
Do select any person???
or good muslim/muslimah

But how??
Only pray or  effort in other way

Yes,you must to do something
Before you want to find a someone
You must be prepare yourself to be a good person


Diriwayatkan dari Abu Hurairah  r.a. ia berkata Rasullullah bersabda : 
" Wanita dinikahi kerana empat perkara , kerana hartanya , kerana kedudukannya/ keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. Maka pilihlah yang baik agamanya nescaya engkau akan beruntung."
If you are not able to hold a wife does not have to marry first. 
If you feel not enough confident to be a mom or dad, learn first.
 If you have not been willing to be patient with behavior children , first look for the patience. 
Do not married just for fun or something to be happy 
We married to be a more good person with all responsibiities,
 we just not married with person but a whole life partner,family,friend ,that environment and another.



20130501

I'm young !!

Salam to all reader




Yes,I'm still young 20 years. 
Spirit PRU ....
Because the selection day.. We're student get holiday 1 week for give opportunity for fullfill responsibilities in   their respective village.
I'm so happy..



song...assigment!!

Salam to all reader

I like to listen song while making assigment and do some homework.
So,always I play all song in my laptop....
but eventually I tired of hearing the same song


my blog cute
Yes,what will I do???
I change for listen song from online song
But I prefer nasyid song..
More song from nasyd.fm I don't have..
For anyone interested nasyid click HERE.

I done! What about you all???
Good try~



Ignore what people say

Salam to all reader

To be a good person, we must to follow what ALLAH said. 
Not to follow the people said...
If someone say something  negative about your transformation (good muslim)...
you just ignore what other said
what is important is to do ALLAH like..
one day is coming which every people like us than before that



Don't judge me by my past,
I don't live there anymore,
Accept me for who I am
Because...
this is me today !!


20130411

Drama Youtube online-Heliza Helmi & Norhelmee

Salam to all reader

Watch online youtube new drama titled couple.

The main character is Heliza Helmi dan Nor Helmee.


There may be between you guys already know, but I just tell. Do I care u know that or not..It's up to me,
right?who owner the blog?



Couple -Heliza  Helmi & Nor Helmee

That story not invite people to get couple but share tips how to  get mate (husband or wife) through mini movies.  (funny and cute drama ).



That story  related  how to management life and balanced that our life  with love people.  (couple/wedding)

That story very insteresting.if you want watching >>>click  HERE

Acting of Couple Nor Helmee Zainal Abidin (Syukur), Heliza Helmi (Qurratuain), Diana (Adik Qurratuain) dan Epul Raja Lawak (Adik Syukur).

That all from me.

20130409

WEDDING

Salam to all reader.

Last week,i have presentation about wedding.

Presentation for curiculum (family development)

And I want to share with you all that some video  I make for my presentation.

Just to share.

Happy watching..yeah!!



video

Thank to MR. google  that all pictures I taken from that. hehe


20130408

5 song english

Salam to all reader

I want to share with you 5 song that i like
that song from my favourite singer
this person 
is
...
..
.

MAHER ZAIN

1. Number one for me (my ringtone)

special from me for my mother
that song very mean to me as child for my mother

2. I love you so
3.  So soon
4. I believe 
5. Forgive me
...................

Actually all song maher zain i like. if you want to know more song you can gets all  from this channel >>  HERE    For me,important if you like listen that song you must know that lyrics and that meaning too.


                                       

20130222

UTM BERSELAWAT. (warga johor take noted)

..السلام عليكم 


Memandangkan aku berada jauh diutara.Aku hanya mampu berkongsi sahaja majlis tersebut untuk hadir ke situ mungkin agak mustahil (tambang mahal you).
 

semoga ringan-ringankan lah kaki anda ke majlis ilmu.
Wahai warga johor, singapore..
dan sekitarnya...







Tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad.

Moga ilmu yang kita perolehi adalah sebagai bekalan di akhirat kelak.


10 perkara tingkatkan i love you so



..السلام عليكم 



Sekadar perkongsian ilmu dipagi hari.Dengan izin limpah kurnianya kita diberi peluang untuk hidup semula setelah dimatikan (tidur) seketika.

Tips
  • Baca Quran berserta tafsir.  
  • memperbanyakkan ibadah sunnah  (niatkan apa yang kita buat adalah untuk ALLAH)
  • berzikir
  • cinta pada ALLAH melebihi diri kita dan hawa nafsu
  • menghayati setiap erti dalam asmaul husna
  • perhatikan nikmat yang diberikan ALLAH
  • fokus pada ibadah
  • bersendirian dengan ALLAH  (cari masa yang sesuai hanya untuk berdating dengan ALLAH)
  • pergi majlis ilmu 
  • menjauhi perkara-perkara yang boleh halang kita daripada mencintai ALLAH
I LOVE YOU SO!
(song of MAHER ZAIN)

Ya Allah aku bermohon kecintaanmu,
kecintaan orang yang mencintaimu,
kecintaan pada amalan yang boleh mencintaimu.